Woensdag 10 maart in Andere Tijden: Indiase soldaten in bezet Nederland

Woensdag 10 maart in Andere Tijden: Indiase soldaten in bezet Nederland
Bijzonder bezoek tijdens de Tweede Wereldoorlog

Kijktip :

Gedurende de Tweede Wereldoorlog kreeg Nederland ook te maken met de gevolgen van de bondgenootschappen van de Duitsers in andere werelddelen. Andere Tijden laat woensdag zien hoe zo'n drieduizend Indiase soldaten in ons land gestationeerd werden.

Andere Tijden gemist? Kijk elke aflevering terug via Gids.tv.

Liefdesrelaties
Het is 1943, midden in de oorlog, als de Indiase soldaten arriveren in Oldebroek, Texel en Zandvoort. Een bijzondere gebeurtenis voor de lokale bevolking, en jonge vrouwen kunnen hun nieuwsgierigheid niet onderdrukken: er ontstaan liefdesrelaties. Ouders en autoriteiten maken zich zorgen over de soldaten, die onderdeel zijn van het Legion Freies Indien van de Duitse Wehrmacht.

Verbond met de duivel
Ze zijn door Subhas Chandra Bose, de Indiase verzetsleider, overgehaald om voor de Duitsers te vechten. Bose vindt dat Gandhi weinig bereikt met zijn geweldloze acties tegen het Britse regime en hoopt, met steun van Hitler, de Britten uit India te verdrijven. Het is een verbond met de duivel. Astrid Sy hoort getuigenissen van mensen die de soldaten zagen komen én spreekt de dochter van Bose, econoom Anita Bose Pfaff.

Andere Tijden is elke woensdag rond 22.30 uur te zien op NPO 2. Je kunt alle afleveringen van Andere Tijden terugkijken bij Gids.tv.


Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Woensdag 10 maart in Andere Tijden: Indiase soldaten in bezet Nederland of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

De nieuwe app van Gids.tv is beschikbaar! Download hem hier