IJshockey op de Olympische Spelen alleen live bij Eurosport

IJshockey op de Olympische Spelen alleen live bij Eurosport
Alles over PyeongChang 2018

Sport

In de aanloop naar de Olympische Spelen brengt Gids.tv je alles wat je moet weten over de sporten waarin gestreden wordt in Pyeongchang. De regels, onderdelen, Nederlandse deelnemers, favorieten en natuurlijk de uitzendtijden van het ijshockey vind je hier.

Eurosport heeft tijdens deze Spelen de exclusieve liverechten voor het uitzenden van het ijshockey. Dat betekent dat de wedstrijden live te zien zullen zijn op de tv-kanalen de livestream van Eurosport. Daarnaast zullen alle hoogtepunten langskomen in hun dagelijkse schakelprogramma. Bij de NOS zal het ijshockey dus niet rechtstreeks te zien zijn, maar wel in uitgebreide samenvatting.

IJshockey is in één van de populairste sporten in Noord-Amerika, Scandinavië en Oost-Europa. Op de Olympische Winterspelen is het mannentoernooi altijd aanwezig geweest en sinds 1998 spelen ook de vrouwen om de olympische ijshockeymedailles. Bij de mannen spelen twaalf landen in drie groepen van vier, waarna de groepswinnaars en de beste nummer tee doorgaan naar de kwartfinale. De overige acht ploegen spelen een playoff-ronde om de andere vier kwartfinaleplekken.

Het vrouwentoernooi zit iets ingewikkelder in elkaar. Er zijn twee poules van vier teams, waarbij de sterkste landen in Poule A zitten en de zwakste in Poule B. Na de groepswedstrijden plaatst de top twee van Poule A zich direct voor de halve finales en spelen de nummers drie en vier van Poule A de kwartfinales tegen de bovenste twee teams van Poule B. De twee ploegen die als laatste eindigen spelen tegen de verliezers van de kwartfinales om de vijfde plaats.

De Noord-Koreaanse speelsters ontmoeten hun Zuid-Koreaanse teamgenoten

Normaal gesproken zijn de teams van Canada en de Verenigde Staten de favorieten in het ijshockey, maar dit jaar is dat niet zo. De Amerikaans-Canadese ijhockeycompetitie NHL staat deze winter namelijk geen spelers af, dus speelt met name de Verenigde Staten met een jong en minder sterk team. Favorieten zijn nu Zweden en het onder de neutrale vlag spelende team van Russische spelers. Canada en Finland worden gezien als andere kasnhebbers.

Bij de vrouwen zijn Canada en de Verenigde Staten wel nog de absolute topfavorieten. Canada won vier van de vijf eerdere gouden medailles (één keer zilver) en de Amerikaanse vrouwen wonnen de overige gouden plak (drie keer zilver, één keer brons). Bijzonder op deze Spelen is dat het Koreaanse damesijshockeyteam zal bestaat uit speelsters uit Noord- én Zuid-Korea. Het is voor het eerst dat de twee landen gezamenlijk uitkomen op de Olympische Spelen.

Het ijshockey is op tv live exclusief te zien bij Eurosport en op internet op de Eurosport Player. Veel van de wedstrijden zijn in de Nederlandse ochtend of middag, maar een enkele keer zal het ook 's nachts uitgezonden worden. De aanvangstijden van de groepswedstrijden zijn 04:10 uur, 08:40 uur en 13:10 uur.

Programma (alle tijden zijn Nederlandse tijden)

 • Mannen
  • Groepsfase (woensdag 14 februari t/m zondag 18 februari)
  • Play-offs (dinsdag 20 februari om 04:10 uur, 08:40 uur en 13:10 uur)
  • Kwartfinales (woensdag 21 februari om 04:10 uur, 08:40 uur en 13:10 uur)
  • Halve finales (vrijdag 23 februari om 08:40 uur en 13:10 uur)
  • Derde/vierde plaats (zaterdag 24 februari, 13:10 uur)
  • Finale (zondag 25 februari 05:10 uur)

 • Vrouwen
  • Groepfase (zaterdag 10 februari t/m donderdag 15 februari)
  • Kwartfinales (zaterdag 17 februari om 04:10 uur en 08:40 uur)
  • Play-offs vijfde t/m achtste plaats (zondag 18 februari om 04:10 uur en 08:40 uur)
  • Halve finales (maandag 19 februari om 05:10 uur en 13:10 uur)
  • Zevende/achtste plaats (dinsdag 20 februari, 04:10 uur)
  • Vijfde/zesde plaats (dinsdag 20 februari, 08:40 uur)
  • Derde/vierde plaats (woensdag 21 februari, 08:40 uur)
  • Finale (donderdag 22 februari, 05:10 uur)

De Olympische Spelen zijn vanaf vrijdag 9 februari tot en met zondag 25 februari elke dag live te zien bij de NOS en op Eurosport. Lees alle informatie over de live-uitzendingen in de Olympische Spelen-special van Gids.tv.

Tags: zuid-korea, vrouwen, amerika, verenigde staten, korea, live, olympische spelen, canada, sporten, finale, zweden, play-offs, finland, winterspelen, olympische winterspelen, nhl, ijshockey, noord-amerika, kwartfinale, hoogtepunten, pyeongchang, teamgenoten, europa, winter, eurosport, livestream, os2018, eurosport player

ACTUELE VIDEO'S Meer video's »


ACTUEEL TV-NIEUWS Meer tv-nieuws »