Legendarische filmklassieker À bout de souffle zaterdag te zien op Canvas

Legendarische filmklassieker À bout de souffle zaterdag te zien op Canvas
Hoofdrolspeler Jean-Paul Belmondo overleed deze week

Kijktip :

Enkele dagen na het overlijden van de Franse filmster Jean-Paul Belmondo, op 88-jarige leeftijd, is op de Vlaamse zender Canvas zijn grote doorbraakfilm À bout de souffle (Engelse titel: Breathless) te zien. Deze productie behoort tot de invloedrijkste films aller tijden en is van de hand van grootmeester Jean-Luc Godard.

Lees hier op welk kanaal Canvas te vinden is bij jouw tv-aanbieder.

Het verhaal
De film vertelt het verhaal van de jonge kruimeldief Michel, die probeert op Humphrey Bogart te lijken. Onderweg naar Parijs steelt hij een auto en vermoordt een agent. Eenmaal naar de Franse hoofdstad gevlucht, krijgt hij een relatie met de Amerikaanse Patricia. Zij ontpopt zich sneller dan hem lief is als een vreselijke femme fatale, maar toch ontstaat er tussen de twee een amoureuze verhouding. Ondertussen zit de politie Michel op de hielen. Hij weet dat hij dit niet eeuwig volhoudt, en hij neemt steeds meer risico's.

Beoordeling Gids.tv: ★★★★★
Met À bout de souffle herschreef Jean-Luc Godard eigenhandig de regels van de film. Hij introduceerde tal van stijlgrepen en bijzondere ideeën, waarvan de jump cut misschien wel de belangrijkste is: het plotseling verspringen van de actie. Samen met onder meer Les quatre cents coups van François Truffaut vormde deze film bovendien het startschot voor de Franse nouvelle vague, één van de belangrijkste naoorlogse filmstromingen. Boven alles vertelt Godard echter een enerverend misdaadverhaal, met geweldige hoofdrollen van Belmondo en Jean Seberg.

À bout de souffle (1960) wordt beoordeeld met een 7,8 op IMDb en is zaterdag 11 september om 22.50 uur te zien op Canvas. Genre: drama, misdaad. Speelduur: 90 minuten.


Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Legendarische filmklassieker À bout de souffle zaterdag te zien op Canvas of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

De nieuwe app van Gids.tv is beschikbaar! Download hem hier