Hoe worden de kijkcijfers gemeten?

Hoe worden de kijkcijfers gemeten?
Zo komen de resultaten tot stand

Nieuws :

Dagelijks publiceert Stichting Kijkonderzoek (SKO) de tv-kijkcijfers. Gids.tv breng iedere dag het nieuws over de kijkcijfers en laat zien welke tv-programma's het best bekeken zijn op de avond van de uitzending. Hoe worden de kijkcijfers berekend? Dat is te lezen in deze uitleg.

Op Gids.tv zie je elke ochtend een overzicht van de kijkcijfers. Iets gemist? Kijk de leukste fragmenten direct terug!

Kijkerspanel
Voor de berekening van de kijkcijfers maakt SKO gebruik van een kijkerspanel. Daarin zitten ongeveer 2.800 mensen, verdeeld over zo'n 1.250 huishoudens. Deze personen vormen een representatief beeld van Nederland. Via deze huishoudens wordt bijgehouden hoeveel mensen naar welk tv-programma kijken.

Speciale afstandsbediening
Via een speciale afstandsbediening geven de gezinsleden aan wie er kijkt. Dat doen zij via aan- en afmelden. Ook wordt aangegeven of er meer mensen (gasten) kijken dan alleen de panelleden. Alle tv-toestellen en randapparaten zijn verbonden met de meter. Daardoor wordt automatisch vastgesteld naar welke zender en welk tv-programma wordt gekeken.

Kijkcijfers uitzenddag
Iedere ochtend worden rond 07.30 uur de kijkcijfers van alle tv-programma's van 35 zenders gepubliceerd. De cijfers bestaan uit het gemiddelde aantal lineaire (op het moment van uitzending) kijkers en het aantal uitgestelde kijkers op de dag van de uitzending. De cijfers zijn altijd een gemiddelde. Het totale bereik ligt altijd een stuk hoger. Veel tv-kijkers zien slechts een deel van een uitzending. Van ieder programma wordt dan ook een grafiek gemaakt, waarbij pieken en dalen zichtbaar zijn. Het gemiddelde over de gehele uitzending wordt als kijkcijfer gepubliceerd.

:[article:img](src:"kijkcijfers-sko.jpg" title:"Voorbeeld van een kijkcijfergrafiek uit SKO-rapport 'Kijkmeting in TV Panel'")

KijkTotaal (inclusief uitgesteld kijken)
Een week na uitzending worden alle kijkcijfers bijgewerkt. Op dat moment is bekend hoeveel mensen de uitzending op televisie uitgesteld gekeken hebben in de eerste zes dagen na de uitzending. Het kijkcijfer van een zondagavondprogramma wordt op zondagochtend gepubliceerd met het aantal kijkers op zondagavond. Alle kijkers op maandag tot en met zaterdag ná de tv-uitzending worden op de volgende zondagochtend toegevoegd.

Het uitgesteld kijken in deze kijkcijfers bevat enkel het aantal kijkers via het tv-scherm. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door het opnemen van programma's, het terugkijken via de gids, programma gemist op tv of via apps op de smart-tv.

Online kijkcijfers
Behalve de kijkcijfers voor tv-programma's via het kijken op televisie, worden ook de online kijkcijfers gemeten door SKO. Zowel live als on demand kijken wordt daarbij gemeten voor andere apparaten dan de televisie, zoals desktop, laptop, tablet en smartphone. Voor de bepaling van de online kijkcijfers worden de online bekeken tv-programma's van NPO, RTL en SBS gemeten.

De online kijkcijfers worden gemeten voor de dag van de tv-uitzending, zowel live als uitgesteld, en voor het totaal aantal kijkers op de dag van de tv-uitzending en de zes dagen daarna. SKO publiceert dagelijks een online kijk top 5 met de best bekeken programma's op de dag van de uitzending én het online kijktotaal op de dag van de uitzending en de zes dagen daarna.

Gids.tv zet dagelijks met een overzicht van de kijkcijfers op een rij welke tv-programma's het best bekeken zijn.

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV