Temptation Island heeft veel hoogopgeleide kijkers

Temptation Island heeft veel hoogopgeleide kijkers
Waarom kijken er zoveel mensen?

Nieuws

Platte televisie zonder inhoud, gericht op relaties die kapotgaan. Zo omschrijft het Algemeen Dagblad het tv-programma Temptation Island. De krant heeft uitgezocht wie er naar dat programma kijken. Het blijken vooral hoogopgeleide Nederlanders te zijn.

Temptation Island scoort gemiddeld 720.000 kijkers op RTL 5, inclusief uitgesteld kijken. Bijna de helft daarvan, ongeveer 345.000 mensen, is hoogopgeleid (hbo of universiteit). 68.000 kijkers zijn laagopgeleid met enkel een basisschooldiploma.

"Waarom kijken mensen die je eerder zou verwachten bij Pauw of Nieuwsuur zo graag naar een programma waarin Nederlandse en Vlaamse stellen hun relatie testen voor het oog van de camera's?" vraagt het AD zich af. "Het format is simpel: de mannen en vrouwen worden apart van elkaar op een tropisch Thais eiland gedropt, waar een handvol 'verleiders' van het andere geslacht als enige doel heeft hen zo snel mogelijk tot vreemdgaan te provoceren. Vaak met succes."

Verleidster Yana

Programmamaker Jort Kelder, zelf universitair geschoold, geeft in de krant aan: "Ik denk dat hoog opgeleide mensen graag kijken uit verbazing, of puur voor entertainment. Het is misschien soms wel een beetje alsof je naar een natuurshow van David Attenborough zit te kijken. Ik denk dat veel mensen er ook gewoon heel erg om kunnen lachen."

Televisiewetenschapper Dan Hassler-Forest noemt Temptation Island "platvloerse reality, maar op een ironische manier gemaakt waardoor het ook hoogopgeleide kijkers aanspreekt. Het programma is gewoon goed gemaakt. Het bevat surrealiteit, seks, drama, conflict, en een goede voice-over die laat zien dat ook de makers het niet allemaal serieus nemen." Een uurtje Temptation Island is bovendien een "verademing in tijden van zo veel kwaliteits-tv op onder meer Netflix", aldus Hassler-Forest.

AD-columniste Angela de Jong noemde Temptation Island eerder al "vunzige en verwerpelijke tv". Bekijk ook het fragment waarin verleidster Denise al na één dag al seks heeft met een deelnemer.

Temptation Island is elke donderdag om 20.30 uur te zien op RTL 5.

Tags: nieuwsuur, televisie, conflict, hoogopgeleid, universiteit, seks, tv-programma, hbo, rtl 5, entertainment, relatie, realityshow, vreemdgaan, fragment, rtl, eiland, algemeen dagblad, krant, Temptation Island, jort kelder, voice-over, format, drama, verleiders, angela de jong, verleidster

ACTUELE VIDEO'S Meer video's »


ACTUEEL TV-NIEUWS Meer tv-nieuws »