Wat is een live action-film?

Wat is een live action-film?
Zo zijn de nieuwe Disney-films Aladdin en The Lion King gemaakt

Film :

Disney is de laatste jaren bezig met een nieuwe trend: live action-versies maken van hun geliefde animatieklassiekers. De 'classics' worden in een nieuw jasje gegoten, en deze zomer zijn de nieuwe live action-versies van Aladdin en The Lion King te zien. Maar wat is dat eigenlijk, live action? En hoe wordt live action gemaakt?

Grote verwarring
In tegenstelling tot wat je zou verwachten zijn bijna alle films live action-films. Van The Godfather tot The Hunger Games en van Titanic tot Avengers: Endgame: al deze films kunnen beschouwd worden als een live action-film. Dat komt door het simpele feit dat al deze films gebruikmaken van echte acteurs, die voor de camera te zien zijn. De laatste jaren is de term 'live action' min of meer gekaapt door Disney, die al hun remakes van animatieklassiekers als een live action-film promoten.

Wel of geen live action?
Enkele live action-voorbeelden van Disney van de laatste jaren zijn The Jungle Book (2016) en Beauty and the Beast (2017), en deze zomer komen Aladdin en The Lion King uit. Nu is de grote vraag: zijn deze films wel écht live action? In The Jungle Book zijn bijvoorbeeld bijna alleen maar met de computer geanimeerde dieren te zien, net als in The Lion King. Beauty and the Beast komt al iets meer in de buurt door 'echte' rollen van onder anderen Emma Watson en Kevin Kline.

Emma Watson als Belle in Beauty and the Beast

Binnenkort zijn de live action-films Aladdin (22 mei 2019) en The Lion King (17 juli 2019) in de Nederlandse bioscopen te zien. Op Gids.tv lees je voor de release natuurlijk de recensie al!

Geen universele term
Na het lezen van de vorige alinea klinkt het alsof we The Jungle Book en The Lion King geen live action mogen noemen. Het is echter zo dat een film als The Godfather nooit is aangeduid als een live action film; dat is min of meer vanzelfsprekend. De term is namelijk vooral bedoeld voor films waarvan je in eerste instantie niet door hebt dat het live action is, omdat het lijkt alsof er geen echte acteurs aan het werk zijn. En daar komen de films van Disney dus om de hoek kijken.

Mowgli en Bagheera in The Jungle Book

Special effects
Hoewel de live action-'dierenfilms' van Disney volledig bestaan uit CGI (Computer Generated Imagery, oftewel visuele effecten), worden ze toch aangeduid als live action-films, ondanks dat veel mensen denken dat het een animatiefilm is. Dat komt doordat de film dankzij een revolutionaire techniek een 'virtuele productie' genoemd kan worden. The Lion King is bijvoorbeeld voor een groot deel gefilmd voor een 'bluescreen', iets dat ook vaak wordt gedaan bij andere blockbusterfilms.

De nieuwe 'live action'-versie van The Lion King

Bluescreen
Er wordt bij een 'bluescreen' gebruikgemaakt van echte acteurs, maar de achtergrond (het 'bluescreen') en de omgeving - en vaak ook het uiterlijk van de acteurs zelf - worden in de post-productie volledig door CGI gecreëerd en bewerkt. Disney is de eerste die op deze schaal live action met CGI combineert. Om het nog meer live action te maken: er wordt ook gebruikgemaakt van echte, bewegende camera's. Al met al kunnen 'virtuele producties' gezien worden als de nieuwste trend op live action-gebied.

In Aladdin worden ook echte acteurs ingezet

Nog altijd zijn er genoeg mensen die de nieuwe Lion King-film als een animatiefilm beschouwen, omdat er geen enkele acteur in zijn ware gedaante te zien is. De discussie over wat wel en niet live action is zal dus blijven voortduren. Wat vind jij? Kun je de nieuwe The Lion King een live action-film noemen of niet?Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Wat is een live action-film? of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV