Geschiedenisserie Een bezeten wereld. Nederland tussen de oorlogen van start

Geschiedenisserie Een bezeten wereld. Nederland tussen de oorlogen van start
Hoe leefde Nederland in het interbellum?

Kijktip :

Op vrijdag 30 augustus gaat de nieuwe geschiedenisserie Een bezeten wereld. Nederland tussen de oorlogen van start op NPO 2. Presentator Hans Goedkoop kijkt terug op de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw, de periode tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Turbulente jaren 20
In de jaren twintig kwam Europa bij van de allesverwoestende Grote Oorlog, die van 1914 tot 1918 woedde. Nederland was in die periode neutraal en kwam relatief ongeschonden uit de strijd. De jaren twintig waren misschien niet zo 'roaring' als in de VS, maar ook hier gebeurde genoeg: snelle modernisering, verheven idealen, emanciperende vrouwen, jazzmuziek en allerlei nieuwe technieken (bioscoop, radio, vliegtuig).

Angstige jaren 30
In het daaropvolgende decennium verandert alles echter net zo snel de verkeerde kant op. Na de beurskrach van 1929 valt de wereldwijde economie in een diepe crisis, die vooral bij onze oosterburen angstaanjagende gevolgen zal hebben. Ook in Nederland zijn er duizenden werklozen, die zich vastklampen aan oude tradities en - ja, ook hier - op zoek zijn naar een sterke leider.

De geschiedenisserie Een bezeten wereld. Nederland tussen de oorlogen is vanaf vrijdag 30 augustus zes vrijdagen om 21.10 uur te zien op NPO 2. Je kunt vanaf dan elke aflevering van Een bezeten wereld. Nederland tussen de oorlogen terugkijken bij Gids.tv.

Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Geschiedenisserie Een bezeten wereld. Nederland tussen de oorlogen van start of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV