Oscars 2020: welke films maken de grootste kans op nominaties?

Oscars 2020: welke films maken de grootste kans op nominaties?
Gids.tv doet een voorspelling

Film :

Het duurt nog even, maar op 9 februari 2020 worden de Oscars weer uitgereikt. Traditioneel worden in het najaar de grote kanshebbers uitgebracht in de bioscoop, maar in Nederland moeten we vaak wat langer wachten. Maar welke films gaan we eigenlijk terugzien bij de Oscars van 2020?

Kanshebbers
De Oscars hebben een groot aantal verschillende categorieën, en dus maakt de ene film in een bepaalde categorie meer kans dan in een andere. Gids.tv selecteerde 21 films die waarschijnlijk een goede kans maken op een aantal nominaties bij het grootste filmfeest van het jaar, en noemt de categorieën waarin ze de grootste kans maken. Hieronder staan ze op alfabetische volgorde.

Ad Astra

Lees hier onze filmrecensie van Ad Astra.

Een epische ruimtefilm kan altijd rekenen op bijzondere belangstelling van de Academy, maar Ad Astra is niet zo goed als eerdere meesterwerken als Gravity en Interstellar. Daarom geen nominatie voor Beste Film, maar in de categorieën voor Beste Geluid, Beste Geluidseffecten en Beste Special Effects lijkt Ad Astra een uitstekende kans te maken.

Ad Astra verscheen op 19 september in de Nederlandse bioscopen en is binnenkort te zien bij Pathé Thuis.

Avengers: Endgame

Lees hier onze filmrecensie van Avengers: Endgame.

Hét filmevenement van het jaar, maar afgezien van het sociaal geëngageerde Black Panther is de Academy doorgaans niet gevoelig voor superheldenfilms van Marvel-makelij. Er is een actie gaande om Robert Downey jr. een kans te geven in de categorie Beste Acteur, maar dit lijkt ijdele hoop. Net als Ad Astra zal Avengers: Endgame vooral in technische categorieën nominaties ontvangen.

Avengers: Endgame verscheen op 24 april in de Nederlandse bioscopen en is te streamen via Pathé Thuis.

A Beautiful Day in the Neighborhood


Vorig jaar regisseerde Marielle Heller het prachtige Can You Ever Forgive Me?, en ook met A Beautiful Day in the Neighborhood lijkt ze weer een pareltje te hebben afgeleverd. De film lijkt op de grens te zitten bij de kanshebbers voor een nominatie voor Beste Film, en ook het scenario heeft een reële kans op een nominatie. De meeste hoop is gevestigd op acteur Tom Hanks voor de categorie Beste Mannelijke Bijrol.

A Beautiful Day in the Neighborhood is vanaf 13 februari 2020 te zien in de Nederlandse bioscopen.

Bombshell


Deze film verschijnt pas begin 2020 in de Nederlandse bioscopen, maar de voortekenen zijn goed. Bombshell haakt in op de #MeToo-discussie die nog altijd in volle gang is en is gebaseerd op een waargebeurd verhaal bij de Amerikaanse nieuwszender Fox. Vooral hoofdrolspeelster Charlize Theron wordt getipt voor Beste Actrice, en getuige haar transformatie zal ook de make-upafdeling een kans maken.

Bombshell is vanaf 16 januari 2020 te zien in de Nederlandse bioscopen.

The Farewell


De laatste jaren is de Academy zich meer en meer bezig gaan houden met een divers comité. In eerste instantie lag de focus op meer nominaties voor Afro-Amerikanen, maar ook de Aziatische bevolking van de VS sneeuwt regelmatig onder. Dat gaat veranderen met The Farewell. De film zal vrijwel zeker genomineerd worden in de categorieën Beste Film, Beste Actrice (Awkwafina) en Beste Originele Scenario.

The Farewell is sinds 21 november te zien in de Nederlandse bioscopen.

Ford v Ferrari (Nederlandse titel: Le Mans '66)

Lees hier onze filmrecensie van Le Mans '66.

Onlangs verscheen Ford v Ferrari in de Nederlandse bioscopen onder de naam Le Mans '66. Het publiek heeft de film warm ontvangen (getuige de 8,3 op IMDb), maar is dat ook genoeg voor een nominatie voor Beste Film? Ook het acteerwerk van met name Christian Bale wordt geroemd, maar hij heeft veel concurrentie. Geluid, camerawerk en montage maken wél een grote kans op een nominatie.

Le Mans '66 is sinds 14 november te zien in de Nederlandse bioscopen.

Frozen 2

Lees hier onze filmrecensie van Frozen 2.

In 2013 groeide Frozen uit tot de animatiefilm met de hoogste opbrengst aller tijden, en nu is er eindelijk een vervolg. Frozen 2 zal vrijwel zeker genomineerd worden in de categorie Beste Animatiefilm, maar wellicht zit er nog meer in het vat. Het lied 'Into the Unknown', geschreven door dezelfde mensen die ook 'Let It Go' schreven, is één van de favorieten voor Beste Originele Lied.

Frozen 2 is sinds 20 november te zien in de Nederlandse bioscopen.

The Irishman

Lees hier onze filmrecensie van The Irishman.

De grootste Netflix Original-film die de streamingdienst tot nu toe heeft uitgebracht, en één van de grootste kanshebbers in de categorie Beste Film. De legendarische regisseur Martin Scorsese hoort bij de favorieten voor Beste Regie, en acteurs Robert De Niro (Beste Acteur) en Al Pacino en Joe Pesci (Beste Mannelijke Bijrol) worden ook veelvuldig getipt. Daarnaast nog een handvol nominaties in kleinere categorieën.

The Irishman is sinds 14 november te zien in de Nederlandse bioscopen en vanaf 27 november te streamen op Netflix.

Jojo Rabbit


Ook een film waar veel mensen naar uit hebben gekeken. Een nominatie voor Beste Film lijkt zeker, verder maakt Taika Waititi een uitstekende kans in de categorieën Beste Regie en Beste Scenario (gebaseerd op eerder materiaal). De naam van Scarlett Johansson wordt ook regelmatig genoemd als een mogelijke kanshebber op het beeldje voor Beste Vrouwelijke Bijrol.

Jojo Rabbit is vanaf 2 januari 2020 te zien in de Nederlandse bioscopen.

Joker

Lees hier onze filmrecensie van Joker.

De geniale acteur Joaquin Phoenix (Gladiator, Walk the Line, The Master, Her) zal begin 2020 eindelijk zijn eerste Oscar voor Beste Acteur winnen. Althans, dat is de algemene consensus onder filmcritici. Het duistere en grimmige Joker maakt echter op veel meer prijzen een goede kans: Beste Film, Beste Regie, Beste Scenario, maar ook in categorieën als Beste Camerawerk en Beste Make-up.

Joker verscheen op 3 oktober in de Nederlandse bioscopen en is binnenkort te streamen via Pathé Thuis.

Judy

Lees hier onze filmrecensie van Judy.

Waar Joaquin Phoenix dé kanshebber is voor Beste Acteur, lijkt de teruggekeerde Renée Zellweger dat te zijn in de categorie Beste Actrice. Ze zet de legendarische actrice Judy Garland op fenomenale wijze neer in Judy, en de Academy is doorgaans zeer gesteld op biografische films - zeker als die over een filmster gaan. Of Judy ook in andere categorieën een kans maakt, valt nog te bezien. Beste Make-up, wellicht?

Judy is sinds 14 november te zien in de Nederlandse bioscopen.

The Lighthouse


Een unieke, in zwart-wit geschoten film over twee mannen in een vuurtoren - het klinkt als pure art house-cinema, en dat is The Lighthouse ook. Wel maakt de films een goede kans op een paar nominaties. Willem Dafoe wordt getipt voor de categorie Beste Mannelijke Bijrol, en ook het camerawerk is al door veel critici geprezen.

The Lighthouse is vanaf 27 februari 2020 te zien in de Nederlandse bioscopen.

Little Women


Ook een film die pas in 2020 in de Nederlandse bioscopen te zien is, deze zoveelste interpretatie van het beroemde boek van Louisa May Alcott. De film is geregisseerd door Greta Gerwig, die zich populair maakte bij de Academy met haar film Lady Bird. Little Women zal vermoedelijk in de categorieën Beste Art Direction en Beste Kostuums een grote kans maken, maar Saoirse Ronan wordt ook getipt voor Beste Actrice.

Little Women is vanaf 6 februari 2020 te zien in de Nederlandse bioscopen.

Marriage Story

Lees hier onze filmrecensie van Marriage Story.

Na The Irishman de tweede Netflix-film op deze lijst - en ook één van de grote favorieten in een aantal categorieën. Beste Film, Beste Regie (Noah Baumbach), Beste Acteur (Adam Driver), Beste Actrice (Scarlett Johansson), Beste Originele Scenario (Baumbach): het lijkt allemaal al zeker te zijn dat Marriage Story in deze categorieën genomineerd gaat worden.

Marriage Story is vanaf 28 november te zien in de Nederlandse bioscopen en vanaf 6 december te streamen op Netflix.

Once Upon a Time in Hollywood

Lees hier onze filmrecensie van Once Upon a Time in Hollywood.

Eén van de grote filmreleases van het jaar, en omdat de film zich afspeelt in Hollywood en voor een deel over de filmwereld gaat zal de Academy ook Once Upon a Time in Hollywood nomineren voor een aantal prijzen. Quentin Tarantino in de categorie Beste Regie, Leonardo DiCaprio wellicht als Beste Acteur. Brad Pitt maakt echter de grootste kans op een daadwerkelijke prijs: Beste Mannelijke Bijrol.

Once Upon a Time in Hollywood verscheen op 15 augustus in de Nederlandse bioscopen en is binnenkort te streamen op Pathé Thuis.

Pain and Glory (Spaanse titel: Dolor y Gloria)

Lees hier onze filmrecensie van Dolor y Gloria.

Een Spaanse film van de beroemde filmmaker Pedro Almodóvar, die al eens een scenario-award won voor Talk to Her (Spaanse titel: Hable con ella). Een nominatie voor Beste Niet-Engelstalige Film is al vrijwel zeker, maar Pain and Glory maakt ook een goede kans in de categorieën Beste Regie, Beste Acteur (Antonio Banderas) en Beste Vrouwelijke Bijrol (Penélope Cruz) - opvallend voor een Spaanse film.

Pain and Glory verscheen op 19 september in de Nederlandse bioscopen.

Parasite (Koreaanse titel: Gisaengchung)

Lees hier onze filmrecensie van Parasite.
De grote favoriet voor Beste Niet-Engelstalige Film is echter Parasite van Bong Joon-ho. In navolging van Roma lijkt er dit jaar opnieuw een niet-Engelstalige film te zijn die in een aantal belangrijke categorieën genomineerd zal worden, zoals Beste Film, Beste Regie en Beste Originele Scenario. Volgens sommigen is Parasite zelfs de beste film van het jaar, maar de vraag is of de Academy het aandurft deze prijs ook toe te kennen.

Parasite is vanaf 28 november te zien in de Nederlandse bioscopen.

Star Wars: The Rise of Skywalker

Lees hier onze filmrecensie van Star Wars: The Rise Of Skywalker.
De grootse afsluiting van de Skywalker-saga komt eraan, en Star Wars: The Rise of Skywalker zal net als andere actiefilms een 'frontrunner' zijn voor de technische categorieën (Beste Geluid, Beste Geluidseffecten, Beste Special Effects). Ook de muziek van John Williams maakt een grote kans, want hij is tot nu toe voor bijna elke Star Wars-film genomineerd.

Star Wars: The Rise of Skywalker is vanaf 18 december te zien in de Nederlandse bioscopen.

Toy Story 4

Lees hier onze filmrecensie van Toy Story 4.

De vrijwel zekere winnaar in de categorie Beste Animatiefilm. Negen jaar na Toy Story 3 zorgde het vierde deel van de reeks opnieuw voor volle zalen, met mensen die zich vergaapten aan de schitterende animaties van de Pixar-studio en het geweldige avontuur van Woody, Buzz Lightyear en de andere bekende personages. Wellicht ook een kanshebber voor een scenario-nominatie.

Toy Story 4 verscheen op 26 juni in de Nederlandse bioscopen en is te streamen via Pathé Thuis.

The Two Popes

Lees hier onze filmrecensie van The Two Popes.
En dan alweer de derde Netflix-productie op onze lijst. The Two Popes is een prestigieus project van de gerenommeerde regisseur Fernando Meirelles (City of God, The Constant Gardener) over de strijd tussen de huidige en toekomstige paus. Acteerlegendes Jonathan Pryce en Anthony Hopkins worden getipt voor Beste Acteur en Beste Mannelijke Bijrol, en ook de art direction en de kostuums maken kans op een nominatie.

The Two Popes is vanaf 12 december te zien in de Nederlandse bioscopen en vanaf 20 december te streamen via Netflix.

1917


Tot slot een nieuwe oorlogsfilm - niet over de Tweede Wereldoorlog of de Vietnamoorlog, waar in de afgelopen veertig jaar al talloze films over verschenen, maar de Eerste Wereldoorlog. Geregisseerd door Sam Mendes (die al eens won voor American Beauty). Het geluid maakt altijd een grote kans met oorlogsfilms, maar ook de schitterende muziek van Thomas Newman (veertien nominaties zonder Oscar) verdient een beloning.

1917 is vanaf 9 januari 2020 te zien in de Nederlandse bioscopen.

De nominaties voor de 92ste Academy Awards worden op maandag 13 januari 2020 aangekondigd. De uitreiking van de 92ste Academy Awards is op zondag 9 februari 2020.

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV