Docuserie over Nederlandse scheepsramp van start

Docuserie over Nederlandse scheepsramp van start
Gezonken Van Imhoff werd doofpotaffaire

Kijktip :

De nieuwe documentaireserie De Ondergang van de Van Imhoff gaat over een gruwelijke Nederlandse scheepsramp uit 1942, die uitmondde in een van de grootste doofpotaffaires van na de Tweede Wereldoorlog. Zo groot dat die uit ons collectieve geheugen is verdwenen.

In 1942 wordt het Nederlandse stoomschip de Van Imhoff, met aan boord 477 Duitse burgergevangenen, bij Sumatra door een Japans vliegtuig tot zinken gebracht. De kapitein besluit om de voltallige Nederlandse bemanning te redden, maar veroordeelt de Duitsers tot de verdrinkingsdood. Slechts 65 van hen weten de ramp te overleven.

Documentaireserie De ondergang van de Van Imhoff

In 1965 maakt Achter het Nieuws-redacteur Dick Verkijk een reportage over de affaire. Die uitzending wordt echter door de VARA verboden. Verkijk wordt ontslagen en zijn film is spoorloos verdwenen. Nooit heeft hij geweten dat er een omvangrijk complot was om hem tegen te werken, een samenzwering waarbij zelfs de Nederlandse regering betrokken was. In de driedelige documentaireserie De Ondergang van de Van Imhoff komt hij daar na 52 jaar eindelijk achter.

De Ondergang van de Van Imhoff is op zondag 10, 17 en 24 december om 20:15 uur te zien op NPO 2.


Jouw mening
Geef hieronder je commentaar op Docuserie over Nederlandse scheepsramp van start of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV