Er wordt wat afgepaft in Netflix-series

Er wordt wat afgepaft in Netflix-series
KWF niet blij met deze ontwikkeling

Nieuws :

Liefhebbers van series op Netflix zien hun favoriete acteurs regelmatig roken. Ook in het nieuwe seizoen van The Crown, over het leven van de Britse koningin Elizabeth II, wordt veel gerookt. Dat wordt vaak pontificaal in beeld gebracht.

Ook in series als Mad Men, House of Cards, Californication, Sons of Anarchy, Homeland en Orange is the new Black wordt bovengemiddeld veel gerookt. En dat terwijl er in Nederland een uiterst streng beleid wordt gehanteerd ten aanzien van roken op televisie.

Onderstaande video laat zien dat de meeste sigaretten die acteurs tijdens tv-shows en films roken kruidensigaretten zijn. In Hollywood is het niet eens toegestaan om gewone sigaretten op de set te roken. De kruidensigaretten zien eruit, voelen en branden net als gewone sigaretten, maar hebben geen nicotine of tabak. In plaats daarvan zijn ze gemaakt met onschadelijke ingrediënten zoals rozenblaadjes, marshmallowblad, kamille, salie, zoethout, wilde sla en klaver.

Toch is KWF Kankerbestrijding niet blij met deze ontwikkeling. "Zien roken, doet roken", reageert Mischa Stubenitsky namens KWF. "Dat is wetenschappelijk bewezen." Bij de Stenden Hogeschool Leeuwarden wilden ze weleens weten hoeveel er nu eigenlijk precies gerookt werd in Netflix-series. "De aanleiding was een tweet van het KWF", zegt docent Prent van de Hogeschool. "'Zorgelijk dat er zoveel gerookt wordt in dramaseries van Netflix', schreef KWF. Wij wilden zien of er een probleem was en zo ja, hoe groot dat probleem dan is. Daarop hebben 190 studenten van de opleiding Media en Entertainment Management 153 uur aan afleveringen bekeken. Daarbij moet opgemerkt worden dat we kozen voor 'eigentijdse series’' Dus geen series die zich in de jaren 40, 50 en 60 afspelen, zoals Mad Men en The Crown. In die tijd rookte iedereen als een ketter en werd het soms zelfs voorgeschreven door de dokter."

Ruim acht uur werd er gerookt in de 153 uur aan Netflix-afleveringendie de studenten onderzochten. Uit het onderzoek van de studenten komt ook het verschil tussen rokende mannen en rokende vrouwen in de series naar voren. "Vrouwen roken vooral in stresssituaties, terwijl mannen vaker uit gewoonte roken of omdat ze iets te vieren hebben", zegt Prent. "Bovendien valt het op dat vrouwen veel vaker binnen roken. Opvallend is verder dat er in minimaal de helft van de gevallen gerookt wordt door hoofdrolspelers, die vaak een rolmodelfunctie hebben."


Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Er wordt wat afgepaft in Netflix-series of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV