Maandag in Op1: speciale uitzending over 75 jaar vrijheid

Maandag in Op1: speciale uitzending over 75 jaar vrijheid
De gasten van maandag 4 mei

Kijktip :

Het is maandag 4 mei en dus is er in Op1 even geen aandacht voor het coronavirus. In plaats daarvan ligt de focus vanavond op de herdenking van de Tweede Wereldoorlog én de viering van 75 jaar vrijheid in Nederland.De gasten in Op1 van maandag 4 mei

  • NOS-verslaggever Koninklijk Huis Kysia Hekster blikt vanavond terug op de kranslegging op De Dam in Amsterdam en op de woorden van Koning Willem-Alexander. De Koning zal spreken in het kader van 75 jaar bevrijding van Nederland. Een bijzondere gebeurtenis, want nooit eerder sprak een staatshoofd tijdens de Nationale Dodenherdenking – en dat er geen publiek bij is, maakt het extra speciaal.
  • In een bijzondere YouTube-serie heeft Anne Frank haar dagboek ingeruild voor een videocamera. De 13-jarige Luna Cruz Perez speelt Anne Frank en vertelt vloggend wat ze allemaal meemaakt. De YouTube-serie wordt geproduceerd door Everyday Media en is een internationale hit met honderdduizenden kijkers.Hanna van Niekerk (29) regisseert de serie en heeft hiervoor intensief samengewerkt met de Anne Frank Stichting.
  • Ze waren kind tijdens de oorlog. Ze moesten onderduiken, belandden in concentratiekampen, leefden jarenlang in angst, ze hadden foute ouders of waren kind van een Duitse soldaat. Nu, 75 jaar na het einde van de oorlog, schreef Coen Verbraak hun verhaal op in het boek Oorlogskinderen.Judith Jacobs (81) en Ab van Aldijk (77) vertellen hun eigen oorlogsverhaal.
  • Lodewijk Asscher is 45, dus maakte de oorlog niet mee. Toch speelde die een belangrijke rol in zijn leven, misschien wel meer dan hij jarenlang heeft willen toegeven. Door zijn vader die als onderduikjongetje overleefde, zijn overgrootvader, voorzitter van de Joodse Raad en door de sombere sfeer die er thuis heerste rond de meidagen. Asscher vertelt vanavond op welke manier de familiegeschiedenis zijn leven tekent.
  • Op een lege Dam draagt de 16-jarige Eva Pronk uit Den Haag vanavond haar zelfgeschreven gedicht Vrijheid voor. Eva is vanavond bij Op1 te gast om na te praten over deze bijzondere ervaring.

Presentatie
Op1 wordt vanavod gepresenteerd door Erik Dijkstra en Willemijn Veenhoven.

Op1 is elke dag rond 22.20 uur te zien op NPO 1. Je kunt dagelijks de beste fragmenten en de hele uitzending van Op1 terugkijken bij Gids.tv.


Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Maandag in Op1: speciale uitzending over 75 jaar vrijheid of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV