Woensdag 1 juli in Andere Tijden: 100 jaar toerisme in Nederland

Woensdag 1 juli in Andere Tijden: 100 jaar toerisme in Nederland
We zijn een steeds grotere trekpleister geworden

Kijktip :

Hoewel de toerismebranche door de uitbraak van het coronavirus volledig op z'n gat ligt, is al jaren duidelijk dat Nederland steeds meer een trekpleister wordt voor buitenlandse reizigers dankzij populaire plekken als Amsterdam en Giethoorn. In de Andere Tijden-special van 1 juli een terugblik op honderd jaar toerisme in Nederland.

Promotiefilmpjes
Op oude beelden uit 1928 is het vrolijke Zeeuwse strandleven te zien, afgewisseld met kerkgangers in klederdracht. Al snel snappen Nederlandse marketeers de kracht van ons land en geen enkel cliché wordt geschuwd in de vele promotiefilmpjes die volgen, van Volendam, Marken, molens en water. Zo worden buitenlanders doordrongen van het unieke karakter van ons land.

Twijfels
Al snel explodeert het toerisme in Nederland en vooral na de Tweede Wereldoorlog komen er steeds meer vakantiegangers. In de jaren zestig beginnen veel bestuurders zich te ergeren aan bordjes als 'Zimmer Frei' en 'Zimmer mit Frühstück'. Nog voordat het hippietoerisme in zwang raakt, verwoordt een hoogleraar de groeiende twijfels over toerisme: "Wat verliezen we erdoor? Rust en ruimte voor onszelf."

De Andere Tijden-special over toerisme is op woensdag 1 juli om 20.35 uur te zien op NPO 2. Je kunt alle afleveringen van Andere Tijden terugkijken bij Gids.tv.

Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Woensdag 1 juli in Andere Tijden: 100 jaar toerisme in Nederland of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV