Schitterend Chinees drama Raise the Red Lantern vrijdag te zien op Canvas

Schitterend Chinees drama Raise the Red Lantern vrijdag te zien op Canvas
Internationaal succes van Zhang Yimou

Kijktip :

In 1988 zette regisseur Zhang Yimou de Chinese filmindustrie internationaal op de kaart met het prestigieuze drama Red Sorghum. In de jaren daarna boekte hij veel successen, zoals met het voor een Oscar genomineerde Ju Dou (1990). De film Raise the Red Lantern, die in 1991 verscheen en vrijdag te zien op de Vlaamse zender Canvas, geldt nog altijd als Zhang's meesterwerk.

Het verhaal
Raise the Red Lantern speelt zich af in China rond de jaren 1920. De negentienjarige Songlian (gespeeld door Gong Li) wordt na de dood van haar vader uitgehuwelijkt aan meester Chen Zuoqian, die al getrouwd is met drie andere concubines. Elke avond beslist de meester bij wie hij de nacht doorbrengt. Een rode lantaarn wordt dan geplaatst bij de hut van de gelukkige. Er barst elke dag een vreselijke strijd uit tussen de vrouwen om in de gunst te komen bij hun man en de vrouwen gaan hierbij werkelijk niets uit de weg.

Adembenemend mooi
In de films die Zhang Yimou voor Raise the Red Lantern maakte, liet hij al zien een uitstekend oog te hebben voor schitterende sets, kostuums en acteurs. Deze film doet er echter nog een schepje bovenop: alle elementen in Raise the Red Lantern zijn adembenemend mooi en elk shot zou een schilderij kunnen zijn. De film speelt zich grotendeels af op dezelfde locatie die er niet alleen fraai uitziet, maar ook tot in de puntjes is uitgedacht.

Oscarnominatie
Met Raise the Red Lantern lukte het Zhang opnieuw om een Oscarnominatie voor Beste Niet-Engelstalige Film in de wacht te slepen, maar de prijs ging uiteindelijk naar de nu bijna vergeten Italiaanse film Mediterraneo. Zhang werkte in de jaren sinds Raise the Red Lantern echter aan een zeer indrukwekkende carrière, waarin hij de ene na de andere klassieker afleverde. Tot zijn vele meesterwerken behoren ook The Story of Qiu Ju (1992), Hero (2002), House of Flying Daggers (2004) en The Flowers of War (2011).

Raise the Red Lantern (1991) wordt beoordeeld met een 8,1 op IMDb en is op vrijdag 10 juli om 21.15 uur te zien op Canvas. Lees hier op welk kanaal Canvas te vinden is bij jouw tv-aanbieder.

Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Schitterend Chinees drama Raise the Red Lantern vrijdag te zien op Canvas of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV