Top 10 met beste films van Tom Hanks

Top 10 met beste films van Tom Hanks
Lees hier ook waar je de films kunt streamen

Film :

Hollywoodicoon Tom Hanks staat al ruim dertig jaar aan de top van de filmwereld en sinds kort schittert hij in de nieuwe Apple TV+ productie Greyhound. Een mooie gelegenheid om eens terug te blikken op zijn illustere carrière tot dusver. Wat waren zijn tien beste films? Gids.tv maakte een selectie.

Lees hier de Gids.tv-recensie van Greyhound.

1. Forrest Gump (1994 | IMDb ★ 8,8)


We trappen de lijst af met wat waarschijnlijk de bekendste rol uit de hele carrière van Hanks is. In Forrest Gump speelt hij het gelijknamige titelpersonage, een man met een laag IQ die desondanks een belangrijke rol speelt in de recente geschiedenis van de Verenigde Staten. Op prachtige wijze laat regisseur Robert Zemeckis - samen met de Oscarwinnende Hanks - zien hoe een doodgewone Amerikaan op toevallige wijze in contact komt met onder anderen Elvis Presley, John F. Kennedy en meer historische figuren. Lees hier waar je Forrest Gump kunt streamen.

2. Saving Private Ryan (1998 | IMDb ★ 8,6)


De tweede film op onze lijst is Saving Private Ryan, de eerste samenwerking tussen Hanks en topregisseur Steven Spielberg. Het duo zou nog veel meer gezamenlijke projecten ondernemen, maar toch blijft Saving Private Ryan op filmgebied het hoogtepunt (Hanks en Spielberg fungeerden ook als producenten voor de tv-serie Band of Brothers). Legerkapitein Hanks moet samen met een klein team op zoek gaan naar soldaat Ryan, de laatste overlevende uit zijn gezin - Ryans drie broers zijn omgekomen in de strijd. Lees hier waar je Saving Private Ryan kunt streamen.

3. The Green Mile (1999 | IMDb ★ 8,6)


De critici waren niet allemaal even enthousiast over dit gevangenisepos, maar gezien de IMDb-beoordeling loopt het grote publiek nog altijd weg met The Green Mile (gebaseerd op een verhaal van Stephen King). Tom Hanks speelt gevangenisbewaarder Paul Edgecomb, die op de afdeling met ter dood veroordeelden werkt. De enorme zwarte man John Coffey (Michael Clarke Duncan) verandert het leven voor hem en zijn collega's voorgoed. Waardig vervolg van regisseur Frank Darabont op zijn eerdere klassieker The Shawshank Redemption. Lees hier waar je The Green Mile kunt streamen.

4. Catch Me If You Can (2002 | IMDb ★ 8,1)


Tom Hanks versus Leonardo DiCaprio in deze spannende film met hoog entertainmentgehalte van Steven Spielberg. De twee trappen onbekommerd lol in dit kat-en-muisverhaal over een jonge meesteroplichter (DiCaprio) die op de hielen wordt gezeten door een verbeten FBI-agent (Hanks). Eén van de weinige films waarin Hanks een minder sympathieke rol speelt, hoewel hij in feite natuurlijk aan de juiste kant van de wet staat. Prachtige vormgeving en schitterende muziek van John Williams maken het plaatje compleet. Lees hier waar je Catch Me If You Can kunt streamen.

5. Cast Away (2000 | IMDb ★ 7,8)


Eén van de indrukwekkendste rollen uit zijn carrière speelde Hanks in Cast Away, een nieuwe samenwerking met Forrest Gump-regisseur Robert Zemeckis. Hij speelt de ietwat verwaande zakenman Chuck Noland. Het vliegtuig waar hij zich in bevindt stort in een tropische storm neer en Chuck belandt in zijn eentje op een onbewoond eiland - samen met een hele lading FedEx-pakketjes. Hoewel hij eerst de wanhoop nabij is, begint Chuck steeds meer gewend te raken aan zijn eenzame leven, midden in de oceaan. Lees hier waar je Cast Away kunt streamen.

6. Captain Phillips (2013 | IMDb ★ 7,8)


Opnieuw een film die zich midden op de oceaan afspeelt, maar dit keer vertolkt Hanks de rol van kapitein Richard Phillips. In dit waargebeurde verhaal wordt zijn schip overvallen door Somalische piraten, die de controle volledig overnemen. Vanaf dat moment draait het voor Phillips en zijn crew nog maar om één ding: overleven. Hanks geeft een sublieme vertolking weg (het was een grote verrassing toen hij níét werd genomineerd voor een Oscar), maar hij wordt geëvenaard door de onbekende Barkhad Abdi. Lees hier waar je Captain Phillips kunt streamen.

7. Philadelphia (1993 | IMDb ★ 7,7)


De film waarvoor Hanks zijn eerste Oscar won. Hij vertolkt Andrew Beckett, een homoseksuele man die ontslagen wordt - volgens hem omdat hij besmet is met hiv. Beckett besluit een rechtszaak tegen zijn werkgever aan te spannen. Hiervoor roept hij de hulp in van advocaat Joe Miller (Denzel Washington), die hem in eerste instantie niet wil verdedigen. De integere vertolkingen van Hanks en Washington leveren een hartverscheurende film op, die uitkwam in een tijd waarin de angst voor hiv op zijn hoogtepunt was. Lees hier waar je Philadelphia kunt streamen.

8. Road to Perdition (2002 | IMDb ★ 7,7)


Road to Perdition is eigenlijk de enige film waarin Hanks écht de bad guy vertolkt: hij is een keiharde onderwereldfiguur die namens de maffia mensen flink onder druk zet om zich te houden aan de regels van zijn baas. Ook deze rol heeft echter weer twee kanten, want aan de andere kant is deze Michael Sullivan ook een echte familieman. Road to Perdition blinkt uit met een al even schitterende vormgeving als het eerder genoemde Catch Me If You Can. Acteerveteraan Paul Newman steelt bijna de show en ook de muziek van Thomas Newman is schitterend. Lees hier waar je Road to Perdition kunt streamen.

9. Apollo 13 (1995 | IMDb ★ 7,6)


Dit meeslepende ruimte-epos vertelt over de fatale missie van de Apollo 13, waarbij bijna alles fout ging wat fout kon gaan. Hanks vertolkt één van de astronauten die zich aan boord van de gedoemde raket bevinden. De problemen aan boord zorgen voor zenuwslopende situaties en hoogspanning, waardoor regisseur Ron Howard je op het puntje van je stoel houdt. De ruimtescènes in Apollo 13 zien er bovendien fantastisch uit en de film was dan ook één van de grote successen van het filmjaar 1995. Lees hier waar je Apollo 13 kunt streamen.

10. Bridge of Spies (2015 | IMDb ★ 7,6)


We sluiten af met wederom een samenwerking tussen Hanks en regisseur Steven Spielberg. Bridge of Spies neemt je mee terug naar de Koude Oorlog. Hanks speelt de Amerikaanse advocaat James B. Donovan, die een Sovjetspion moet verdedigen in de rechtbank - zodat die uiteindelijk ingezet kan worden bij een ruil met een gevangen genomen Amerikaanse piloot. Ook Bridge of Spies blinkt uit in sfeervolle beelden van een besneeuwd Berlijn in de jaren zestig, maar Hanks blijft stevig overeind als het kloppende hart van de film. Lees hier waar je Bridge of Spies kunt streamen.

Gids.tv bekijkt als eerste alle nieuwe films en series on-demand. Lees hier al onze film- en serierecensies.


Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Top 10 met beste films van Tom Hanks of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV