Benicio Del Toro

Biografie
Benicio del Toro is een is een Puerto Ricaans filmacteur. Hij won in 2001 een Academy Award voor zijn bijrol in zeer indrukwekkende* Traffic*. Drie jaar later werd hij nogmaals genomineerd voor 21 Grams. Del Toro kreeg daarnaast meer dan 25 andere acteerprijzen toegekend, waaronder een BAFTA Award, een Zilveren Beer, een Golden Globe (alle voor Traffic) en de publieksprijs op het Filmfestival van Venetië (voor 21 Grams).

Uiteenlopende rollen
De acteur is creatief in zijn rollen vol verandering van personages. Zo speelt hij bijvoorbeeld een geestelijk zwaar gehandicapte in The Pledge, een politieagent in Traffic, een sarcastische crimineel in The Usual Suspects en een afziende heroïneverslaafde in Things We Lost in the Fire.

Ouders
De bijzondere acteur met 'gangster-look' is geboren in San Juan en groeide op in Santurce, maar doorliep zijn tienerjaren en middelbareschooltijd in Mercersburg, in de staat Pennsylvania. Zijn ouders waren beiden advocaat. Zijn oudere en enige broer Gustavo is kinderoncoloog en werkt in Manhattan. In 2011 verwierf hij de Spaanse nationaliteit, samen met de Puerto Ricaanse zanger Ricky Martin.


MEER Benicio Del Toro