Zembla: biologische kip gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Zembla: biologische kip gemist? Bekijk hier de hele uitzending

Zembla: biologische kip gemist? Bekijk hier de hele uitzending Zembla onderzoekt in deze aflevering het kippenexperiment uit 2005, waarin werd onderzocht of biologisch eten nu wel of niet gezonder is. Voor het eerst komt naar buiten welke opmerkelijke dingen achter de schermen plaatsvonden. OpdrachtVeel consumenten kiezen voor biologisch omdat ze denken dat dat gezonder is. Maar daarover is al jaren veel discussie. In 2005 geeft het ministerie van Landbouw een groep vooraanstaande wetenschappers de opdracht om het eens goed te onderzoeken: is biologisch eten nu wel of niet gezonder? ConflictZe zetten een grootschalige proef op met kippen. De helft van de kippen krijgt biologisch voer, de andere beesten krijgen 'gangbaar' geteeld voer. Zembla ontdekt dat als de presentatie van het rapport nadert, er een groot conflict ontstaat over de uitkomsten van het onderzoek, waarin de top van onderzoeksinstituut TNO en de Universiteit Wageningen een opmerkelijke rol spelen. Achter de schermenDe presentatie moet anders, conclusies worden aangepast. De uitkomst: de biologisch gevoerde kip is niet gezonder. Wat is hier gebeurd? Voor het eerst vertellen hoofdrolspelers wat zich achter de schermen heeft afgespeeld. Teun van de Keuken kraakt biologisch voedsel: "Plofkip is fantastisch voor het milieu" Bekijk deze video »
Uitzending :
Werkt de video hierboven niet? Bekijk de uitzending hier op NPO.

Zembla onderzoekt in deze aflevering het kippenexperiment uit 2005, waarin werd onderzocht of biologisch eten nu wel of niet gezonder is. Voor het eerst komt naar buiten welke opmerkelijke dingen achter de schermen plaatsvonden.

Opdracht
Veel consumenten kiezen voor biologisch omdat ze denken dat dat gezonder is. Maar daarover is al jaren veel discussie. In 2005 geeft het ministerie van Landbouw een groep vooraanstaande wetenschappers de opdracht om het eens goed te onderzoeken: is biologisch eten nu wel of niet gezonder?

Conflict
Ze zetten een grootschalige proef op met kippen. De helft van de kippen krijgt biologisch voer, de andere beesten krijgen 'gangbaar' geteeld voer. Zembla ontdekt dat als de presentatie van het rapport nadert, er een groot conflict ontstaat over de uitkomsten van het onderzoek, waarin de top van onderzoeksinstituut TNO en de Universiteit Wageningen een opmerkelijke rol spelen.

Achter de schermen
De presentatie moet anders, conclusies worden aangepast. De uitkomst: de biologisch gevoerde kip is niet gezonder. Wat is hier gebeurd? Voor het eerst vertellen hoofdrolspelers wat zich achter de schermen heeft afgespeeld.

Bekijk hier alle video's en artikelen van Zembla


Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Zembla: biologische kip gemist? Bekijk hier de hele uitzending of klik hier als je dit een leuke video vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

Wij zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons om deze prijs te winnen? Klik hier om te stemmen