NOS 80 jaar na de Februaristaking gemist? Bekijk hier de hele uitzending

NOS 80 jaar na de Februaristaking gemist? Bekijk hier de hele uitzending

NOS 80 jaar na de Februaristaking gemist? Bekijk hier de hele uitzending Het is vandaag precies 80 jaar geleden dat de Februaristaking werd uitgeroepen. Vanmiddag doet de NOS live verslag van de herdenking bij De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam, met muziek en toespraken. De Februaristaking was een reactie op de eerste grote razzia’s door de nazi’s onder Joodse Amsterdammers. Zo’n 400 van hen werden opgepakt. De represailles van de Duitse bezetter waren meedogenloos: stakingsleiders werden doodgeschoten en de Amsterdamse burgemeester De Vlugt werd vervangen door een aanhanger van het nieuwe regime. Niet openbaarVanwege de coronamaatregelen is de herdenking niet openbaar en alleen te volgen op televisie. HalsemaDe herdenking is inclusief kransleggingen en met toespraken van onder andere de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Ook is er muziek van Wende. GeschiedenisRob Trip praat met historica Annet Mooij, die onderzoek deed naar de geschiedenis van de staking én de herdenking ervan. AvonduitzendingOm 22:20 uur zendt de NOS op NPO 2 nog een uitzending over 80 jaar na de Februaristaking uit. Daarin is een samenvatting van de herdenking te zien, aangevuld door reportages en een gesprek over het belang en de reikwijdte van de staking. Nieuwsuur: Femke Halsema wil jongeren bewegingsvrijheid teruggeven Bekijk deze video »
Uitzending :
Werkt de video hierboven niet? Bekijk de uitzending hier op NPO.
TIP: Kijk deze aflevering zonder reclame terug op NLZIET. De eerste maand gratis. Klik hier.

Het is vandaag precies 80 jaar geleden dat de Februaristaking werd uitgeroepen. Vanmiddag doet de NOS live verslag van de herdenking bij De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam, met muziek en toespraken.

De Februaristaking was een reactie op de eerste grote razzia’s door de nazi’s onder Joodse Amsterdammers. Zo’n 400 van hen werden opgepakt. De represailles van de Duitse bezetter waren meedogenloos: stakingsleiders werden doodgeschoten en de Amsterdamse burgemeester De Vlugt werd vervangen door een aanhanger van het nieuwe regime.

Niet openbaar
Vanwege de coronamaatregelen is de herdenking niet openbaar en alleen te volgen op televisie.

Halsema
De herdenking is inclusief kransleggingen en met toespraken van onder andere de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Ook is er muziek van Wende.

Geschiedenis
Rob Trip praat met historica Annet Mooij, die onderzoek deed naar de geschiedenis van de staking én de herdenking ervan.

Avonduitzending
Om 22:20 uur zendt de NOS op NPO 2 nog een uitzending over 80 jaar na de Februaristaking uit. Daarin is een samenvatting van de herdenking te zien, aangevuld door reportages en een gesprek over het belang en de reikwijdte van de staking.


Commentaar
Geef hieronder je commentaar op NOS 80 jaar na de Februaristaking gemist? Bekijk hier de hele uitzending of klik hier als je dit een leuke video vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

De nieuwe app van Gids.tv is beschikbaar! Download hem hier