Filmrecensie: Black Panther

Filmrecensie: Black Panther
Afrikaans extravaganza in sensationeel Marvel universum

Film :

Voor de doorgewinterde Marvel fans was Black Panter al een bekendheid. In de film Captain America: Civil War werd Black Panther (T'Challa voor familie) al eerder voorgesteld aan de wereld. In deze film moest hij afscheid nemen van zijn vader, de koning, die overlijdt na een bomaanslag. Voor T'Challa (Chadwick Boseman) is dit de reden om in Black Panther terug te keren naar Wakanda, de staat waar hij geboren is. T'Challa is namelijk de rechtmatige troonopvolger. Maar terug thuis zijn er vijandige kapers op de kust, die de troon maar al te graag in hun macht krijgen. Gids.tv heeft de film gezien, en je leest hier de recensie van Black Panther.

Voor de buitenwereld is Wakanda een arm derdewereldland, maar daar achter ligt een hypermoderne technologische staat verborgen. Deze staat bezit de uiterst kostbare metalen grondstof vibranium. Hier worden gadgets en wapens mee gemaakt. Ook het schild van Captain America is gemaakt van deze grondstof. Om deze schat te bewaken heeft Wakanda zich afgesloten van de buitenwereld. Voor de wereld is Wakanda een sprookje, maar gangster Klau (Andy Serkis) wist wel van het bestaan van deze verborgen staat. Samen met T'Challa's vijandelijke tegenstander en badguy Erik Killmonger (Michael B. Jordan) probeert hij Wakanda in handen te krijgen. Het gevecht om de troon is begonnen en dit levert een strijd op leven en dood.

Marvel heeft al vele superheldenfilms op zijn naam staan, maar deze Black Panter is een uitzondering op de regel. Deze film vertelt een verhaal waarin de Afrikaanse cultuur een hoofdrol speelt. Compleet met rituelen, prachtige landschappen en een oogverblindend mooie staat, genaamd Wakanda. Natuurlijk staat de film ook bol van actie, waar een wilde achtervolging en een bruisende maar ook explosieve sfeer in een casino een kers op de taart zijn.

Wakanda forever
Deze film springt vooral in het oog door details. Volgend jaar zouden Oscarnominaties voor kostuums, make-up en geluid zeer terecht zijn. En dan is er ook nog een zeer sterk acterende en overwegend donkere cast. Ook zijn er bijzonder sterke vrouwenrollen. Bijvoorbeeld het zusje Shuri (Letitia Wright) van T'Challa. Zij verzorgt de hypermoderne gadgets voor haar broer. Dat Shuri lijkt op het personage Q van James Bond maar dan in Afrikaanse sferen, kan allemaal in Black Panter. Zij zorgt voor de humor die in deze film rijk aanwezig is. Ook Okoye (Danai Gurira) is een belangrijk personage als lid van de Wakandese Special Force en vertrouweling van de koning. Deze rol heeft Gurira te danken aan haar rol in The Walking Dead, omdat ze daar al liet zien wat vechten is. Een stoere rol, waarin je de kreet 'Wakanda Forever' vaak voorbij hoort komen.

Een heel klein minpuntje is dat op het einde de focus niet ligt op één belangrijk gevecht, maar dat er heel veel gebeurt waardoor het wat rommelig wordt. Maar til hier niet te zwaar aan. Deze film speelt ook in op actuele politieke thema's zoals de vluchtelingencrisis en discriminatie. En daardoor krijgt dit avontuurlijke Afrikaanse spektakel toch een dubbele bodem, wat absoluut een plus is. De regisseur Ryan Coogler zet met deze Black Panther een fenomenale avonturenfilm neer. De film is niet perfect, maar wel een dikke aanrader. Ook het hoe, waarom en waar van de Black Panther, valt als puzzelstukken in elkaar bij het zien van deze film. Deze Marvel productie zet het superheldengenre weer keihard op de kaart.

Naast Chadwick Boseman (Gods of Egypt), Michael B. Jordan (Creed), Andy Serkis (The Lord of the Rings), Danai Gurira (All eyez on me) en Letitia Wright (Ready Player One), zijn ook grote namen zoals Angela Bassett (Mission: Impossible - Fallout), en Forest Whitaker (The Last King of Scotland) te zien in deze film. Deze film kreeg een IMDb-score van 7,7.

Black Panther is vanaf 14 februari te zien in de bioscoop. Genre: Actie, Avontuur. Tijdsduur: 134 Minuten. Bekijk hieronder de trailer van de film.


Jouw mening
Geef hieronder je commentaar op Filmrecensie: Black Panther of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

De nieuwe app van Gids.tv is beschikbaar! Download hem hier