Vanavond op tv: Dodenherdenking 2020, tv-première Dunkirk en meer

Vanavond op tv: Dodenherdenking 2020, tv-première Dunkirk en meer
De tv-tips van Gids.tv voor maandag 4 mei

Kijktip :

Het is 4 mei, en dat betekent dat we vanavond alle oorlogslachtoffers herdenken. Om 20.00 uur staan we twee minuten stil om te herdenken en de tv-avond staat voor een groot deel in het teken van de herdenking. Dit zijn de tv-tips van Gids.tv voor maandag 4 mei.

Gids.tv brengt je elke dag op de hoogte van het beste dat de aankomende tv-avond te bieden heeft.

Docu: Oorlogskinderen

NPO 2
18:55 uur

De ontroerende documentaire Oorlogskinderen volgt vier Nederlanders die net na de Tweede Wereldoorlog zijn geboren en hun hele leven vermoeden dat hun onbekende vader een soldaat was. Het spoor loopt naar Canada, Amerika en Frankrijk. Maar alleen dankzij de nieuwste DNA-technieken wordt het raadsel eindelijk opgelost. Wie was hun vader? Er zijn in Nederland in totaal zo'n 20.000 kinderen verwekt door Duitse of geallieerde soldaten.


Live: Dodenherdenking 2020

NPO 1
19:00 uur

Live verslag van de Nationale Dodenherdenking, met om 20:00 uur twee minuten stilte en de krenslegging op de Dam. De uitzending begint met de herdenkingsbijeenkomst in een lege Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar schrijver Arnon Grunberg de 4 mei-voordracht houdt. Ook de Nationale Herdenking op de Dam gaat door zonder publiek. Koning Willem-Alexander houdt een toespraak en samen met koningin Máxima legt hij een krans bij het Monument op de Dam. De Dodenherdenking is ook te volgen via een livestream op Gids.tv.


Jeugdjournaal special: 1940 - 1945

NPO 3
19:20 uur

Het NOS Jeugdjournaal gaat in deze speciale uitzending terug naar mei 1945. Aan de hand van reportages en bijzondere persoonlijke verhalen wordt teruggeblikt op de afgelopen oorlogsjaren, net als bij de Bevrijdingsjournaals die de NOS al een tijd uitzendt. Duitsland-correspondent Wouter Zwart praat de kijker bij over de laatste ontwikkelingen, want een uur eerder is op 4 mei de Duitse overgave ondertekend. Daarnaast is er aandacht voor het bombardement van Rotterdam in 1940, de Jodenvervolging en de hongertochten.


Tv-première: oorlogsfilm Dunkirk

SBS 6
20:20 uur

SBS 6 zendt vanavond de tv-première van de veelgeprezen oorlogsfilm Dunkirk uit. De film verscheen in 2017 en is geregisseerd door Christopher Nolan. Dunkirk vertelt het indrukwekkende verhaal van de evacuatie van geallieerde troepen uit Duinkerken in 1940. Tijdens de Slag om Frankrijk werden Belgische, Britse en Franse soldaten door het Duitse leger vastgehouden op het strand en in de haven.


Tv-première: Bankier van het verzet

NPO 3
20:30 uur

Ook op NPO 3 is vanavond een tv-première te zien, van de prachtige Nederlandse film Bankier van het verzet. De bankiers Walraven en Gijs van Hall beginnen in 1942 een illegale bank om het verzet tegen de Duitsers te financieren. Op ingenieuze en spectaculaire wijze weten de broers miljoenen uit de Nederlandse Bank te ontvreemden - de grootste bankroof uit de Nederlandse geschiedenis. Ondanks het immense risico houdt hun bank de hele oorlog stand. Zijzelf betalen een hoge prijs.


75 jaar Bevrijding: de oorlog in 100 foto's

NPO 2
20:35 uur

Speciale uitzending over de honderd meest tot de verbeelding sprekende foto's van de Tweede Wereldoorlog, met als extra dimensie de verhalen achter de foto's. Dat gebeurt met video's en via gesprekken van Herman van der Zandt met historici Erik Somers en Laurien Vastenhout van het NIOD. In het kader van 75 jaar bevrijding is afgelopen november een oproep gedaan om foto's in te sturen die een treffend beeld geven van de oorlogsjaren 1940-1945, niet alleen in Nederland, maar ook in Nederlands-Indië, Suriname en de Antillen.


Live: theater Na de Dam

NPO 1
21:05 uur

Al jaren worden, na de nationale dodenherdenking, door het hele land optredens en voorstellingen georganiseerd waarin de Tweede Wereldoorlog centraal staat. Dat kan nu niet vanwege het coronavirus. Daarom is er een live-uitzending op televisie. Vanuit een lege Amsterdamse Stadsschouwburg presenteert Winfried Baijens het programma Na de Dam, met zangers, acteurs en dichters. Zij maken muziek en vertellen verhalen die duidelijk maken waarom we herdenken.


Terug: Gold Divers

Discovery
21:30 uur

Vanavond start het nieuwste, achtste seizoen van Gold Divers op Discovery. De afleveringen zijn elke maandag om 21:30 uur te zien. Wie dacht dat al het goud wel op was in de wateren voor de kust van Nome (Alaska) heeft zich vergist. In het nieuwe seizoen van Gold Divers vinden de gretige goudzoekers meer goud dan ooit. Dat komt vooral omdat ze met nog groter materieel uitrukken dan voorheen.


Docu: Het raadsel van Femma, prooi van een mensenredder

NPO 2
22:15 uur

Deze documentaire vertelt het verhaal van een Amsterdams meisje dat in de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz belandt en een lijst van mensen die voldoende 'arisch' bloed hebben om van deportatie te worden vrijgesteld. Wat gebeurt er als je onterecht als vol-Joods en dus niet raszuiver geregistreerd staat bij het bevolkingsregister, daarom uit huis wordt gehaald door de politie, naar een vernietigingskamp wordt gestuurd en de man die hier verantwoordelijk voor was jaren later op een voetstuk wordt geplaatst? Het overkomt de nu 92-jarige Femma Fleijsman-Swaalep.Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Vanavond op tv: Dodenherdenking 2020, tv-première Dunkirk en meer of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

De nieuwe app van Gids.tv is beschikbaar! Download hem hier